Varené hovädzie mäso s kôprovou omáčkou je jedno z mnohých tradičných jedál česko-slovenskej kuchyne. Jemné mäsko, lahodná omáčka s výraznou kôprovou chuťou aj vôňou sa tradične podáva s parenou kysnutou knedľou. Ak ste milovníkom skutočne špecifickej chute a vône kôpru, istotne si pri tomto jedle prídete na svoje a možno zaspomínate aj na časy z detstva.

 

Na hovädzie s kôprovou omáčkou budeme potrebovať:

suroviny na prípravy varené hovädzie s kôprovou omáčkou

Hovädzí vyvar :

  • 1kg hovädzieho masa
  • 3 litre vody
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • Kúsok zeleru
  • Kúsok kalerábu
  • 1 cibuľa
  • 6 kusov nového korenia
  • 6 kusov čierneho korenia
  • 3 bobkové listy
  • Soľ podľa chuti

 

Smotanovo kôprová omáčka:

  • 3 polievkové lyžice oleja alebo masla
  • 250ml šľahačkovej smotany
  • 600-700ml hovädzieho vývaru
  • 150ml mlieka
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky
  • Hrsť čerstvého nasekaného kôpru
  • Farebne korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica hovädzej bujónky
  • 2-3 polievkové lyžice cukru
  • 2-3 polievkové lyžice octu
  • Soľ podľa chuti

 

Postup prípravy:

  • Ako prvé pripravíme tradičný hovädzí vyvar.
  • Hovädzie mäso vložíme do horúcej vody. Môžeme pridať aj hovädzie kosti.
  • Keď mäso pusti bielkovinu, vyberieme ju z hrnca jemným sitkom.
  • Následne koreňovú zeleninu očistime a vo väčších kusoch pridáme do hrnca s vodou a mäsom.
  • Následne pomaly vyvar varíme na nižšom stupni, dovtedy, kým mäso zmäkne niekoľko hodín.
  • Kým sa mäso v polievke vari, pripravíme svetlu zápražku, ktorú necháme vychladnúť.
  • Olej necháme rozpáliť a pridáme doň múku.
  • Za stáleho miešania restujeme zápražku pár minút.
  • Zápražku odstavíme a necháme vychladnúť.

 

postup prípravy zásmažky

  • Keď je hovädzí vývar hotový, pripravíme smotanovo-kôprovú omáčku.
  • Do vychladnutej zápražky pridáme vývar, smotanu, mlieko, bujónku a dôkladne miešame metličkou, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
  • Následne pridáme aj bobkový list a cukor, premiešame a na nízkom stupni varíme približne 20 minút.
  • Nakoniec dáme ocot do menšej misky a pridáme trochu horúcej omáčky, premiešame a pridáme do smotanovej omáčky.
  • Pridáme aj čerstvo nasekaný kôpor a dochutíme soľou podľa chuti.
  • Uvarené mäso nakrájame na tenké plátky.
  • Podávame s knedľou, alebo inou prílohou a mäso prelejeme omáčkou.

 

Varené hovädzie s kôprovou omáčkou a knedľou

 

Dobrú chuť.

 

TIP: Ak máte radi tradičné recepty, neváhajte vyskúšať aj sviečkovú na smotane s brusnicami. Recept nájdete TU.

 

Obr. vlastný archív