The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
JavaScript sa zdá byť zakázaný vo vašom prehliadači.
Aby ste mohli používať našu stránku naplno, uistite sa, že JavaScript je povolený vo Vašom prehliadači.
Recept na varené hovädzie s kôprovou omáčkou
Pridané:
01.01.1970 | Valach
Varené hovädzie mäso s kôprovou omáčkou je jedno z mnohých tradičných jedál česko-slovenskej kuchyne. Jemné mäsko, lahodná omáčka s výraznou kôprovou chuťou aj vôňou sa tradične podáva s parenou kysnutou knedľou. Ak ste milovníkom skutočne špecifickej chute a vône kôpru, istotne si pri tomto jedle prídete na svoje a možno zaspomínate aj na časy z detstva.
Na hovädzie s kôprovou omáčkou budeme potrebovať:
Hovädzí vyvar :
1kg hovädzieho masa
3 litre vody
3 mrkvy
2 petržleny
Kúsok zeleru
Kúsok kalerábu
1 cibuľa
6 kusov nového korenia
6 kusov čierneho korenia
3 bobkové listy
Soľ podľa chuti
Smotanovo kôprová omáčka:
3 polievkové lyžice oleja alebo masla
250ml šľahačkovej smotany
600-700ml hovädzieho vývaru
150ml mlieka
3 polievkové lyžice hladkej múky
Hrsť čerstvého nasekaného kôpru
Farebne korenie podľa chuti
1 polievková lyžica hovädzej bujónky
2-3 polievkové lyžice cukru
2-3 polievkové lyžice octu
Soľ podľa chuti
Postup prípravy:
Ako prvé pripravíme tradičný hovädzí vyvar.
Hovädzie mäso vložíme do horúcej vody. Môžeme pridať aj hovädzie kosti.
Keď mäso pusti bielkovinu, vyberieme ju z hrnca jemným sitkom.
Následne koreňovú zeleninu očistime a vo väčších kusoch pridáme do hrnca s vodou a mäsom.
Následne pomaly vyvar varíme na nižšom stupni, dovtedy, kým mäso zmäkne niekoľko hodín.
Kým sa mäso v polievke vari, pripravíme svetlu zápražku, ktorú necháme vychladnúť .
Olej necháme rozpáliť a pridáme doň múku.
Za stáleho miešania restujeme zápražku pár minút.
Zápražku odstavíme a necháme vychladnúť.
Keď je hovädzí vývar hotový, pripravíme smotanovo-kôprovú omáčku.
Do vychladnutej zápražky pridáme vývar, smotanu, mlieko, bujónku a dôkladne miešame metličkou, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
Následne pridáme aj bobkový list a cukor, premiešame a na nízkom stupni varíme približne 20 minút .
Nakoniec dáme ocot do menšej misky a pridáme trochu horúcej omáčky, premiešame a pridáme do smotanovej omáčky.
Pridáme aj čerstvo nasekaný kôpor a dochutíme soľou podľa chuti.
Uvarené mäso nakrájame na tenké plátky.
Podávame s knedľou, alebo inou prílohou a mäso prelejeme omáčkou .
Dobrú chuť.
TIP: Ak máte radi tradičné recepty, neváhajte vyskúšať aj sviečkovú na smotane s brusnicami . Recept nájdete TU .
Obr. vlastný archív